Źródło: 123rf.com
  • Kot
  • Żywienie
  • Porady żywieniowe

Ryby dla kotów – jakie gatunki mogą jeść?

Opublikowane: 14:18 Przeczytasz w: 5 min

Ryba jest jednym z tych pokarmów, które kulturowo najbardziej kojarzą nam się z kotem. Mruczki rzeczywiście powinny je jeść, czy może mamy do czynienia z paradoksem jabłka i jeża? Sprawdź to!

Spis treści

    Czy kot może jeść ryby? Jakie gatunki są bezpieczne dla domowych mruczków? To pytanie zadaje sobie wielu opiekunów zainteresowanych prawidłowym żywieniem swoich podopiecznych. Wbrew temu co często podsuwa nam kulturowe imaginarium karmienie kota rybą nie zawsze okazuje się najlepszym pomysłem. Jakie gatunki ryb mogą znaleźć się w kociej diecie? W jakiej formie i częstotliwości je podawać? W dalszej części artykułu odpowiemy na to pytanie.

    Czy kot może jeść mięso ryby?

    Dieta kota składa się przede wszystkim z mięsa. Niezależnie od tego, czy swojego pupila karmisz BARFem, czy komercyjnymi karmami, do jego jadłospisu możesz włączyć ryby. Ta decyzja powinna być jednak dobrze przemyślana. Nie wszystkie gatunki ryb i nie wszystkie formy ich podania są odpowiednie dla kota.

    Nigdy nie podajemy kotu ryb przetworzonych, przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Mamy tu na myśli wszelkiego rodzaju konserwy, ryby wędzone, sałatki, czy pasty. Te produkty zawierają mnóstwo soli, która jest niebezpieczna dla kocich nerek i wątroby. Odpowiednia dla twojego pupila będzie zarówno surowa ryba, jak i ta poddana obróbce termicznej.

    Surowe ryby w diecie kota – czy to bezpieczne?

    Dieta BARF dla kota, która opiera się na podawaniu surowego mięsa, uznawana jest za najzdrowszą metodę karmienia. Czy to oznacza, że kot może jeść surowe ryby? Wszystko zależy od konkretnego gatunku. W niektórych rybach znajdziemy bowiem niebezpieczne enzymy i związki, które neutralizują się pod wpływem wysokiej temperatury.

    Dobrym przykładem jest tiaminaza, czyli enzym, który neutralizuje witaminę B1 (tiaminę). Wstępuje on w mięsie takich ryb jak:

    • karp,
    • makrela,
    • leszcz,
    • mintaj,
    • miętus,
    • sardela.

    Powyższych gatunków nie powinno się podawać na surowo! O ile jednorazowe zjedzenie nie spowoduje problemów, o tyle ich stałe spożycie wpłynie negatywnie na organizm kota.

    Innym problematycznym składnikiem, o którym wspomina się znacznie rzadziej jest tlenek trójmetyloaminy (triox). Wiąże on żelazo do postaci nieprzyswajalnej przez organizm, dlatego w dłuższej perspektywie może prowadzić do anemii. Ryby, w których znajdziemy ten związek azotowy to między innymi:

    • dorsz,
    • morszczuk,
    • halibut,
    • mintaj.

    Triox podobnie jak tiamina nie będzie niebezpieczny, jeżeli poddasz ryby obróbce termicznej. Wymienionych wyżej gatunków nie podawaj jednak na surowo.

    Mięso ryb w diecie kota – potencjalne zalety

    Obecność ryb w diecie kota może przynieść wiele potencjalnych korzyści. Szczególnie wartościowe są ryby tłuste, które zawierają cenne kwasy omega 3. Jednocześnie warto pamiętać, że bardzo duże znaczenie w kontekście niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ma nie tylko gatunek ryby, ale także rodzaj akwenu, w jakim bytowała, a nawet sposób i pora połowu. Na domiar złego postępujące skażenie środowiska wodnego sprawia, że ryby absorbują coraz więcej potencjalnie niebezpiecznych związków, przede wszystkim organicznej rtęci.

    Ryby warto więc podawać kotu ostrożnie jako urozmaicenie diety, a nie jej podstawę. Komponując domowe jedzenie dla kota w formie BARFa zawsze kieruj się wskazówkami kalkulatora lub poradami zoodietetyka. Nienasycone kwasy tłuszczowe, które w kociej diecie odgrywają ważną rolę, warto suplementować w formie wysokiej jakości olejów rybnych. Wybieraj takie, które posiadają odpowiednie certyfikaty i oznaczenia zawartości metali ciężkich oraz diotoksyn.

    Źródło: 123rf.com

    Jaka ryba dla kota jest bezpieczna?

    Jakie ryby na surowo może jeść kot? Bezpieczne gatunki to:

    • łosoś,
    • pstrąg,
    • sola,
    • węgorz,
    • okoń,
    • morszczuk,
    • tuńczyk.

    Gatunki, które należy poddać obróbce termicznej to:

    • karp,
    • sum,
    • makrela,
    • leszcz,
    • mintaj,
    • miętus,
    • sardela.

    Nigdy nie podawaj kotu ryb wędzonych. Gatunków, które poddajesz obróbce termicznej, nie sól, unikaj także innych przypraw. A jak często podawać rybę? Jeżeli twój kot na co dzień je karmę komercyjną, rybę traktuj jak każde inne surowe mięso dla kota i serwuj ją nie częściej niż raz-trzy razy w tygodniu.

    Podsumowanie

    Niektóre koty uwielbiają ryby, z kolei inne kręcą na nie nosem. Jeżeli twój pupil jest amatorem tego typu posiłków, nic nie stoi na przeszkodzie, aby raz na jakiś czas zaserwować mu mięso ryby pochodzące ze sprawdzonego źródła. W zależności od konkretnego gatunku podawaj je na surowo lub upieczone. Jeżeli u twojego kota podejrzewana jest alergia pokarmowa, dobrym rozwiązaniem przed wprowadzeniem każdego nowego pokarmu będzie wizyta u lekarza weterynarii.

    Oceń artykuł

    Ogólna ocena: 0,0 | liczba ocen: 0
    0/400

    Brak komentarzy

    Nikt jeszcze nie dodał komentarza do tego artykułu.