Źródło: 123rf.com
  • Inne gatunki
  • Małe zwierzęta

Kawia domowa - rola witaminy C w diecie kawii domowych. Kiedy i jak suplementować?

Opublikowane: 16:15 Przeczytasz w: 9 min

Witamina C jest związkiem chemicznym, który pełnie ważną rolę w organizmach ssaków. W przypadku kawii domowych dbałość o jej właściwy podaż jest szczególnie ważna. Kiedy w jakiej formie warto suplementować witaminę C u świnek morskich? Podpowiadamy!

Spis treści

    Rola witaminy C w diecie kawii domowych. Kiedy i jak suplementować? Źródło: 123rf.com

    Kawie domowe, podobnie jak człowiek oraz niektóre naczelne, nie posiadają enzymu GULO, który odpowiada za przekształcanie glukozy w kwas askorbinowy. Z tego powodu witamina C musi być dostarczana do ich organizmu razem z pożywieniem. Jej niedobory prowadzą do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Na rynku dostępne są różne preparaty do suplementacji. Czy jednak w każdym przypadku ich stosowanie jest konieczne? Sprawdźmy to.

    Skutki niedoboru witaminy C u kawii domowych

    Niedobory witaminy C u kawii domowej, niezależnie od konkretnej rasy świnki morskiej, najczęściej pojawiają się w następstwie stosowania nieodpowiedniej diety. Mogą być również skutkiem osłabienia organizmu na skutek długotrwałej rekonwalescencji i stanów chorobowych. Jakie są ich skutki? W jaki sposób możemy rozpoznać, że świnka ma niedobór witaminy C?

    • Osłabienie zębów i zmiana ich wyglądu. Kolor zębów zdrowej kawii domowej jest biały do lekko żółtego. Pod wpływem niedoboru witaminy C szkliwo ciemnieje. W skrajnych przypadkach zęby stają ciemnoszare, wręcz czarne. Dochodzi do rozchwiania i łamliwości zębów.
    • Puchnięcie i krwawienie dziąseł.
    • Niedokrwistość. Niedobór witaminy C upośledza wchłanianie żelaza z treści jelit.
    • Zahamowanie wzrostu u młodych zwierząt.
    • Kulawizna.
    • Krwotoki podskórne wywołane kruchością naczyń krwionośnych.
    • Matowa i przerzedzona sierść.
    Zapytaj experta...Jak wygląda prawidłowa dieta kawii domowej?

    Rola witaminy C w diecie kawii domowych. Kiedy i jak suplementować? Źródło: 123rf.com

    Kawia domowa — co je świnka morska?

    Przez żołądek do serca świnki. Stosowanie się do poniższych zaleceń dietetycznych kawii domowej pozwoli Ci zbudować relację ze swoją świnką morską i zadbać o jej zdrowie. 

    • Siano:

    Podstawa diety kawii domowej powinno być siano, które zapewnia niezbędne włókno i pomaga utrzymać zdrowie zębów i układu trawiennego. Siano powinno być dostępne dla kawii przez cały czas.

    • Karma pełnoporcjowa:

    Używaj specjalistycznej karmy dla kawii domowych, która zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Karmy te są zwykle wzbogacone o witaminę C, której kawie nie są w stanie wytwarzać samodzielnie.

    • Świeże warzywa i owoce:

    Codziennie podawaj kawii świeże warzywa, takie jak marchewka, brokuły, papryka, ogórek, a także ograniczoną ilość owoców (np. jabłka, gruszki). Pamiętaj, że niektóre warzywa i owoce mogą być szkodliwe dla kawii, więc warto sprawdzić ich bezpieczeństwo przed podaniem.

    • Woda:

    Zapewnij kawii stały dostęp do świeżej i czystej wody do picia.

    • Unikaj pewnych pokarmów:

    Niektóre produkty są niebezpieczne dla kawii, np. czekolada, awokado, cebula, czosnek, produkty mleczne, czy nasiona roślin.

    • Dostosowanie diety do wieku i zdrowia:

    Dieta kawii może wymagać dostosowania w zależności od wieku, stanu zdrowia i poziomu aktywności. Młode, ciężarne lub karmiące kawie mogą potrzebować więcej kalorii i składników odżywczych.

    • Suplementacja witaminy C:

    Kawie domowe potrzebują regularnej suplementacji witaminy C, ponieważ nie potrafią jej syntetyzować. Można to osiągnąć poprzez specjalistyczną karmę dla kawii, suplementy lub bogate w witaminę C warzywa i owoce.

    • Regularne kontrole u weterynarza:

    Regularne wizyty u weterynarza pomogą w monitorowaniu zdrowia kawii i jej potrzeb żywieniowych.

    Jakie są przyczyny niedoborów witaminy C u kawi domowych?

    Niedobór witaminy C i wszystkie wynikające z niego przykre konsekwencje są najczęściej wynikiem nieprawidłowej diety. Świnki morskie nierzadko bywają karmione pokarmem niedostosowanym do potrzeb gatunkowych (przypadkowe mieszanki ziaren czy karmy przeznaczone dla innych gatunków, najczęściej królików).

    Pozostałe przyczyny to:

    Warto zwrócić większą uwagę na ostatni punkt. Granulat, który jest zwietrzały, przechowywany niezgodnie z przeznaczeniem szybko traci swoje właściwości oraz zawarte w nim składniki odżywcze.

    Materiał promocyjny przygotowany przy współpracy z Versele-Laga

    Cavia Complete dla kawii domowej

    Cavia Complete dla kawii domowej

    Cavia Complete to pełnowartościowy pokarm dla świnek morskich, zapobiegający selektywnemu odżywianiu dzięki jednolitej mieszance składników w każdym kawałku. Bezzbożowa formuła zawiera 20% włókien, w tym prebiotyki (FOS i MOS) dla zdrowej flory jelitowej i długie włókna wspierające ścieranie zębów. Karma jest niskokaloryczna i wzbogacona o witaminy A, D3 i C, w tym stabilizowaną witaminę C istotną dla świnek morskich. Dodatek ekstraktów z juki redukuje nieprzyjemne zapachy.

    Cavia Complete dla kawii domowej

    Koniec materiału promocyjnego przygotowanego przy współpracy z Versele-Laga

    Czy świnkom morskim trzeba podawać witaminę C?

    Wiemy już, że niewystarczająca podaż witaminy C powoduje bardzo poważne problemy zdrowotne, które w dłuższej perspektywie mogą prowadzić nawet do śmierci kawii domowej. Pojawia się więc pytanie, czy każda świnka potrzebuje suplementacji.

    W istocie najważniejszą rolę odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta. Najważniejszym źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Jej biodostępność jest bardzo wysoka. Jednakże w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy dostęp do zróżnicowanych roślin jest niski, konieczne staje się włączenie do diety witaminy syntetycznej w postaci suplementów lub po prostu wysokiej jakości granulatu.

    Zdrowa dorosła kawia domowa, która ma na co dzień dostęp do zbilansowanej diety (bogate w siano, zioła, owoce, warzywa i komercyjny granulat wysokiej jakości) zazwyczaj nie potrzebuje dodatkowej suplementacji witaminą C. Ważna jest jednak stała obserwacja kondycji i stanu zdrowia zwierzęcia oraz regularne kontrole u lekarza weterynarii.

     

    W jakich produktach znajduje się witamina C? 

    Witamina C jest obecna w wielu różnych produktach spożywczych, w tym głównie w:

    • Owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze, cytryny, grejpfruty i mandarynki,
    • Warzywach liściastych, takich jak szpinak, jarmuż, brukselka i brokuły,
    • Innych warzywach, takich jak papryka, kapusta, kalafior, ziemniaki i pomidory,
    • Owocach, takich jak kiwi, truskawki, maliny, jagody i ananasy,
    • Sokach owocowych, szczególnie sokach z pomarańczy i cytryn.

     

    Z czym najlepiej przyswaja się witamina C? 

    Witamina C najlepiej przyswaja się u świnki morskiej, gdy jest spożywana wraz z odpowiednio zbilansowaną dietą bogatą w świeże owoce i warzywa. Świnki morskie są roślinożerne, więc głównie zielona dieta bogata w świeże warzywa i owoce będzie zapewniała im odpowiednią ilość witaminy C. Warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak czy sałata, oraz owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze czy mandarynki, są szczególnie bogate w witaminę C i mogą być doskonałym źródłem tego składnika odżywczego dla świnki morskiej. Jednakże zawsze warto skonsultować się z weterynarzem w celu uzyskania porady dotyczącej odpowiedniego żywienia dla konkretnego zwierzęcia.

     

    Witamina C dla świnki morskiej – kiedy ją podawać?

    Zapotrzebowanie na witaminę C u kawii domowej wynosi 10 mg/1 kg masy ciała na dobę. W okresie ciąży wzrasta do 30 mg/1 kg. Suplementację z pomocą specjalistycznych preparatów warto zastosować:

    • w ciąży i w okresie laktacji,
    • u bardzo młodych zwierząt w okresie wzrostu,
    • w miesiącach zimowych, kiedy dostęp do warzyw i owoców jest ograniczony,
    • w okresie nasilonego stresu,
    • podczas leczenia i rekonwalescencji,
    • po zabiegach z użyciem znieczulenia ogólnego.

    Warto pamiętać, że świnki morskie to zwierzęta silnie stadne. Zmuszone do samodzielnego bytowania żyją w permanentnym stresie. Wówczas suplementacja witaminy C jest wskazana nawet przy bogatej i zrównoważonej diecie.

    Leczenie niedoborów witaminy C

    Należy zaznaczyć, że poważne niedobory należy leczyć pod okiem lekarza weterynarii. Jeśli u kawii domowej występują objawy szkorbutu lub niedokrwistość spowodowana niedoborem witaminy C konieczne jest zastosowanie wysokich dawek kwasu askorbinowego w dawce 20–100 mg/kg masy ciała. Taka dawka witaminy C podawana jest pozajelitowo, w formie iniekcji podskórnych.

    Jak podawać świnkom witaminę C?

    Dla kawii domowych najlepiej wybierać preparaty w formie kropelek. Mogą być one wyposażone w specjalny podajnik. Można również skorzystać z pozbawionej igły strzykawki, wtedypreparat podajemy prosto do pyszczka.

    Na rynku dostępne są także preparaty, które należy wlewać bezpośrednio do miski wodą. Trzeba jednak pamiętać, że związek ten w wodzie szybko ulega rozkładowi, dlatego taką wodę należy koniecznie wymieniać co 24 godziny. Można też go ustabilizować, tworząc roztwór z kwasem cytrynowym, który stabilizuje witaminę. Taki zabieg niestety zmienia smak wody, która zazwyczaj po prostu nie smakuje zwierzęciu.

    Rola witaminy C w utrzymaniu dobrej kondycji kawii domowej jest nie do przecenienia. Żeby utrzymać jej odpowiednią podaż, trzeba zapewnić zwierzątku zdrową i zbilansowaną dietę. W sytuacjach takich jak ciąża, choroba czy przewlekły stres, warto sięgnąć po wysokiej jakości preparaty, które zagwarantują suplementację tej witaminy we właściwej ilości.

     

    Co zrobić po przedawkowaniu witaminy C?

    Jeśli doszło do przedawkowania witaminy C u świnki morskiej, należy jak najszybciej skonsultować się z weterynarzem. Weterynarz może zalecić odpowiednie działania w zależności od stanu zdrowia świnki morskiej oraz ilości spożytej witaminy C. W niektórych przypadkach może być konieczne podanie leków, aby zneutralizować skutki przedawkowania. Ważne jest również monitorowanie zachowania i stanu zdrowia świnki morskiej oraz zapewnienie jej komfortu i wsparcia w trakcie rekonwalescencji. 

    Bibliografia
    1. Anitra C. Carr, Margreet C. M. Vissers, „Synthetic or Food-Derived Vitamin C - are they equally bioavailable?”, 2013, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847730/, [dostęp: 24.11.2023].
    2. Karolina Warchulska, Małgorzata Sobczak-Filipiak, Agata Godlewska, „Niedobór witaminy C u świnek morskich (Cavia aperea f. porcellus) – patogeneza, rozpoznawanie i leczenie”, Życie Weterynaryjne, 2014.

    Oceń artykuł

    Ogólna ocena: 0,0 | liczba ocen: 0
    0/400

    Brak komentarzy

    Nikt jeszcze nie dodał komentarza do tego artykułu.