Źródło: 123rf.com
  • Kot
  • Żywienie
  • Karma

Wątróbka dla kota – czy można podawać wątróbkę kotu?

Opublikowane: 18:06 Przeczytasz w: 3 min

Koty są bezwzględnymi mięsożercami, a w ich diecie oprócz mięsa ofiar znajdują się także narządy wewnętrzne, w tym wątróbka. Może ona stanowić dobry element w kociej diecie pod warunkiem przestrzegania kilku zasad.

Spis treści

    Wątróbka – składniki odżywcze 

    Wątróbka ma w sobie wiele cennych składników odżywczych. Zawarta jest w niej m.in. duża ilość witamin A, B2, B3 i B12, a także sporo żelaza. Ma też wysoką zawartość białka i tłuszczu (zwłaszcza w przypadku wątróbek rybich lub gęsich). Składniki te nie występują jednak w odpowiednich proporcjach - muszą być zrównoważone innymi elementami kociej diety

    Wątróbka dla kota — zagrożenia 

    Nieprawidłowe włączenie do kociej diety wątróbki może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. W jej podawaniu należy zachować umiar i bezwzględnie unikać surowej wątróbki wieprzowej. 

    Wątróbka jest źródłem wysokiej jakości białka i witamin, zwłaszcza witaminy A i B12, ale jej nadmiar w diecie kota może prowadzić do zatrucia witaminą A, co jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia.

    Dr. Lisa Pierson amerykańska lekarka weterynarii, specjalistka ds. kociej diety

    Hiperwitaminoza 

    Wątróbka zawiera w sobie dużo witaminy A. Jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach, zatem ma możliwość kumulacji w organizmie kota. Jej nadmiar prowadzi do powstawania nieprawidłowych zmian rozrostowych w układzie kostnym, szczególnie w kręgosłupie. Hiperwitaminoza osłabia ich strukturę i hamuje wzrost, przez co jest szczególnie groźna dla młodych organizmów i zaburza prawidłowy rozwój kociąt. Oprócz tego często występuje pogorszenie jakości skóry i wytrzeszcz oczu. Koty dotknięte hiperwitaminozą są osowiałe i nie mają apetytu.  

    Okazjonalne podawanie wątróbki w formie przysmaku nie wywoła hiperwitaminozy. Jeśli jednak stanowi ona podstawę żywienia lub często pojawia się jako samodzielny posiłek, może doprowadzić do problemów zdrowotnych.

    Anna Babst lekarka weterynarii, ekspertka zoocial.pl

    Wątroba wieprzowa a zagrożenie chorobą Aujeszkyego 

    Chorobę Aujeszkyego diagnozuje się najczęściej u świń i dzików. Zwykle przyjmuje ona u nich postać oddechową lub nerwową, wywołuje zaburzenia rozrodu i immunosupresję. Powodowana jest przez wirusa, który przechodzi do mięsa i narządów chorych zwierząt. Drogą pokarmową mogą zarazić się psy i koty, dla których choroba jest śmiertelna. W jej przebiegu występują silne objawy neurologiczne (m.in. zaburzenia równowagi, nadmierna wokalizacja, świąd prowadzący do samookaleczeń). Nie istnieje skuteczna terapia ani szczepionka. Wirus nie wywołuje choroby u człowieka. 

    Zagrożenie dla kota może stanowić surowa wątróbka, inne podroby oraz surowe mięso wieprzowe. W diecie kota mogą się znaleźć jedynie po obróbce termicznej - wirus wywołujący chorobę Aujeszkyego ginie w 100°C. Istotne jest, aby mięso i wątróbkę gotować dokładnie - tak by wewnątrz nie zostały surowe fragmenty. 

    Wątróbkę drobiową czy wołową z pewnego źródła można bezpiecznie podawać w formie surowej. 

    Bibliografia
    1. "Kot na diecie BARF. Zdrowe i naturalne jedzenie dla Twojego pupila", Małgorzata Olejnik

    Oceń artykuł

    Ogólna ocena: 0,0 | liczba ocen: 0
    0/400

    Brak komentarzy

    Nikt jeszcze nie dodał komentarza do tego artykułu.

    Nasi eksperci