W ostatnich latach karmienie kota surowym mięsem zaczęło zyskiwać na popularności, jednak jak z większością trendów - ma ono również swoich przeciwników. Właściciele kotów decydują się na różne sposoby żywienia pupila. Zanim jednak zdecydujemy się na nowy sposób żywienia, warto dowiedzieć się o nim jak najwięcej. Poniższy artykuł wyjaśnia, na czym polega dieta surowa i przedstawia jej korzyści oraz zagrożenia.
Spis treści
Czy koty mogą jeść surowe mięso?
Karmienie kotów surowym mięsem jest kwestią kontrowersyjną - taki sposób żywienia posiada zarówno zalety, jak i wady.
Dieta surowa (inaczej dieta BARF dla kota) charakteryzuje się posiłkami opartymi głównie na mięsie, podrobach i kościach, które nie zostały poddane obróbce cieplnej.
Pomimo wielu zalet karmienia surowymi pokarmami, należy również zdawać sobie sprawę z możliwych zagrożeń. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego mogą być źródłem szkodliwych mikroorganizmów i pasożytów. Decydując się na ten sposób żywienia, kluczowe jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny, dokładne mycie rąk, posiadanie osobnych naczyń i narzędzi kuchennych, a także utrzymywanie ich w czystości.
Menu kota powinno być odpowiednio zbilansowane, aby dostarczało zwierzęciu odpowiednią ilość kalorii i składników odżywczych. Do planowania jadłospisu niezbędna jest kompetencja, odpowiedzialność i czas. Jeżeli jednak jesteśmy gotowi podjąć powyższe wyzwanie, dieta surowa może korzystnie wpływać na zdrowie i samopoczucie naszego ukochanego czworonoga.
Nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. Każdy opiekun i zwierzę są inni, mają inne możliwości i potrzeby. Do nich należy dobrać odpowiedni model żywienia.
Surowe mięso dla kota - korzyści
Spożywanie surowego mięsa, podobnie jak każdy inny sposób żywienia, posiada swoje dobre i złe strony. Warto być z nimi zapoznanym, a następnie na podstawie ich analizy zdecydować, czy taki model żywienia będzie odpowiedni zarówno dla zwierzęcia, jak i dla nas - właścicieli.
Obecność surowego mięsa w diecie kota ma zapewne kilka zalet.
Naturalność i prosty skład
Surowe mięso charakteryzuje brak konserwantów, sztucznych aromatów i barwników.
W diecie surowej nie używa się substancji mających za zadanie poprawę smaku i zapachu pożywienia.
Przy diecie takiej istnieje również możliwość kontrolowania jakości i składu posiłków.
Jest to wyjątkowa korzyść przy alergii pokarmowej u kota lub różnych nietolerancjach pokarmowych. Podając pupilowi surowe mięso i samemu komponując posiłki, zdecydowanie łatwiej jest przeprowadzić dietę eliminacyjną w porównaniu z komercyjnymi karmami.
Pełnowartościowość
Chodzi tu przede wszystkim o unikanie niszczenia niezbędnych składników odżywczych podczas obróbki cieplnej.
Proces obróbki termicznej zmniejsza zawartość niektórych aminokwasów i witamin, ponieważ ulegają one zniszczeniu lub wypłukaniu. Surowe mięso bogate jest więc w ważne dla kotów substancje odżywcze i zawiera ich więcej niż gotowane mięso czy żywność przetworzona.
Lepsza strawność
Strawność oznacza różnicę pomiędzy ilością zjedzonej karmy a poziomem poszczególnych składników odżywczych oddanych z kałem. W porównaniu z niektórymi gotowymi karmami sklepowymi (szczególnie niskiej jakości) surowe mięso charakteryzuje się wysoką strawnością, o czym świadczy mniejsza ilość i wielkość odchodów kotów na diecie surowej.
Lepsza kondycja sierści i skóry
Pełnowartościowa dieta surowa może wyraźnie poprawić stan sierści i skóry pupila. Dzieje się tak między innymi za sprawą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki którym okrywa włosowa kota jest lśniąca, miękka i jedwabista, a skóra odpowiednio nawilżona.
Atrakcyjność pokarmu
Świeże, surowe produkty pochodzenia zwierzęcego mają zazwyczaj bardzo zachęcający zapach i smak dla kota. Dieta BARF może być bardzo różnorodna, co jest zaletą szczególnie dla właścicieli wybrednych pupili, które szybko nudzą się jedną karmą.
Surowe mięso dla kota - zagrożenia
Sceptycy wymieniają z kolei wady i potencjalne zagrożenia wynikające z podawania kotom surowego mięsa.
Niewłaściwie zbilansowana dieta
Posiłki pupila powinny zaspokajać zapotrzebowanie energetyczne (kaloryczne), a także zawierać odpowiednią ilość składników odżywczych (białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin, mikroelementów i makroelementów) dopasowaną dla naszego mruczka.
Nieodpowiednio ułożona dieta może przyczynić się do groźnych niedoborów lub nadmiarów pewnych substancji chemicznych. Nie chcąc zaszkodzić kotu, warto zwrócić się do dietetyka zwierzęcego lub lekarza weterynarii z prośbą o pomoc w ułożeniu odpowiedniego jadłospisu.
Zagrożenie mikrobiologiczne
Jednym z zadań obróbki termicznej żywności jest zahamowanie rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów.
Przez pominięcie tego procesu, surowe produkty pochodzenia zwierzęcego mogą być źródłem m.in. groźnych bakterii (takich jak E.coli, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter spp., Yersinia spp.)
Pomimo że u niektórych kotów patogeny te nie powodują pojawienia się objawów klinicznych, ryzyko wystąpienia zatruć pokarmowych jest szczególnie wysokie u mruczków z osłabionym układem odpornościowym (np. u zwierząt chorujących przewlekle lub będących w podeszłym wieku).
Warto wspomnieć, że chorobotwórcze mikroorganizmy mogą stanowić niebezpieczeństwo nie tylko dla zwierząt, ale również właścicieli i innych domowników, szczególnie dzieci, osób starszych, chorujących, a także przyjmujących leki immunosupresyjne.
Inwazje pasożytnicze
Ponieważ wysoka temperatura niszczy jaja robaków zawartych w mięsie, surowa dieta stwarza ryzyko rozprzestrzeniania się pasożytów u kota i wywoływanych przez nie chorób.
Niektóre z nich mogą być zagrożeniem również dla człowieka. Pierwotniak Toxoplasma gondii wywołuje toksoplazmozę, która jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, gdyż może doprowadzić do poważnych uszkodzeń lub nawet śmierci płodu.
Czasochłonność
Decydując się na taki sposób żywienia, należy być w stanie wygospodarować odpowiednią ilość czasu, niezbędną do przeliczenia zapotrzebowania naszego pupila na energię i składniki odżywcze, a także przygotowania posiłków (między innymi ważenia, krojenia, mielenia, pakowania, mrożenia).
Jeżeli właściciel nie posiada do tego odpowiednich warunków, pełnoporcjowe, wysokomięsne karmy gotowe mogą stanowić dobrą alternatywę do diety surowej.
Ryzyko zranienia kośćmi
Kości obecne w pożywieniu kota mogą doprowadzać do urazów w obrębie jamy ustnej, złamań zębów, utknięcia kości w przełyku, zaparć, a także niedrożności jelit. Aby zapobiegać powyższym, kości należy podawać w formie surowej, najlepiej zmiażdżonej lub zmielonej. Można je również zastąpić odpowiednią suplementacją.
Jakie surowe mięso dla kota?
Kot jest bezwzględnym mięsożercą, a więc mięso powinno stanowić podstawę jego jadłospisu. Najważniejsze, aby podawać produkty dobrej jakości, pochodzące z legalnego źródła.
Postarajmy się urozmaicić dietę pupila, serwując różne rodzaje surowego mięsa.
Odpowiednim wyborem będzie między innymi surowe mięso z kurczaka i inne mięso drobiowe, wieprzowina, wołowina, królik, jagnięcina.
Unikajmy karmienia surową wieprzowiną i mięsem z dzika ze względu na możliwość zarażenia wścieklizną rzekomą (chorobą Aujeszky'ego), która stanowi niebezpieczeństwo dla czworonogów.
Jak przygotować surowe mięso dla kota?
Prawidłowe przygotowanie surowego mięsa dla kota wymaga przestrzegania określonych zasad bezpieczeństwa i higieny. Zanim podamy mięso kotu, należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso powinno być podzielone na porcje odpowiadające dziennemu zapotrzebowaniu zwierzęcia.
Nieużyte porcje należy szczelnie zapakować w osobne woreczki lub pojemniki i zamrozić. Rozmrażanie powinno odbywać się powoli, w lodówce (nigdy w temperaturze pokojowej), a rozmrożone mięso należy podać kotu w ciągu 24 godzin. Ważne, by temperatura mięsa podczas podawania była zbliżona do pokojowej - zbyt zimne może zostać odrzucone lub spowodować problemy trawienne.
Do przygotowania posiłków należy używać osobnej deski do krojenia i noża, które będą służyć wyłącznie do przygotowywania takich posiłków. Po każdym użyciu trzeba je dokładnie umyć gorącą wodą z detergentem i zdezynfekować. Powierzchnię roboczą również należy każdorazowo zdezynfekować po przygotowaniu mięsa.
Czym jest dieta surowa?
Dieta BARF (z języka angielskiego Biologically Appropriate Raw Food) zakłada karmienie zwierząt posiłkami nieprzetworzonymi, które są skomponowane ze świeżych i naturalnych składników. Produktów nie poddaje się obróbce termicznej - są one spożywane przez kota w formie surowej.
Jadłospis pupila żywionego w ten sposób zawiera przede wszystkim mięso, podroby i kości (najczęściej zmielone), a także dodatki stanowiące niewielki procent diety - są to między innymi jaja, oleje, warzywa, suplementy.
Dietę surową układa się indywidualnie, biorąc pod uwagę potrzeby danego osobnika - jego wiek, okres rozwoju, stan zdrowia, status fizjologiczny (np. laktację), a także aktywność fizyczną kota.
Ogólnie jednak wskazane jest, aby menu mruczka składało się w około 70-75% z mięsa, 15-20% z podrobów, a pozostałą część stanowiły dodatki.
Bibliografia
- A. Cholewiak-Góralczyk, Klient na diecie BARF – czy aby na pewno?, „Animal Expert” 2018, nr 8
- Schlesinger, Daniel P, and Daniel J Joffe. “Raw food diets in companion animals: a critical review.” The Canadian veterinary journal = La revue veterinaire canadienne vol. 52,1 (2011): 50-4.
- Ahmed, Fahad et al. “Raw meat based diet (RMBD) for household pets as potential door opener to parasitic load of domestic and urban environment. Revival of understated zoonotic hazards? A review.” One health (Amsterdam, Netherlands) vol. 13 100327. 16 Sep. 2021, doi:10.1016/j.onehlt.2021.100327
- Davies RH, Lawes JR, Wales AD. Raw diets for dogs and cats: a review, with particular reference to microbiological hazards. J Small Anim Pract. 2019;60(6):329-339
Brak komentarzy
Nikt jeszcze nie dodał komentarza do tego artykułu.