Źródło: 123rf.com
  • Kot
  • Żywienie
  • Karma

Wątróbka dla kota – czy można podawać wątróbkę kotu?

Opublikowane: 18:06 Przeczytasz w: 3 min

Koty są bezwzględnymi mięsożercami, a w ich diecie oprócz mięsa ofiar znajdują się także narządy wewnętrzne, w tym wątróbka. Może ona stanowić dobry element w kociej diecie pod warunkiem przestrzegania kilku zasad.

Spis treści

    Wątróbka – składniki odżywcze 

    Wątróbka ma w sobie wiele cennych składników odżywczych. Zawarta jest w niej m.in. duża ilość witamin A, B2, B3 i B12, a także sporo żelaza. Ma też wysoką zawartość białka i tłuszczu (zwłaszcza w przypadku wątróbek rybich lub gęsich). Składniki te nie występują jednak w odpowiednich proporcjach - muszą być zrównoważone innymi elementami kociej diety

    Wątróbka dla kota — zagrożenia 

    Nieprawidłowe włączenie do kociej diety wątróbki może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. W jej podawaniu należy zachować umiar i bezwzględnie unikać surowej wątróbki wieprzowej. 

    Wątróbka jest źródłem wysokiej jakości białka i witamin, zwłaszcza witaminy A i B12, ale jej nadmiar w diecie kota może prowadzić do zatrucia witaminą A, co jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia.

    Dr. Lisa Pierson amerykańska lekarka weterynarii, specjalistka ds. kociej diety

    Hiperwitaminoza 

    Wątróbka zawiera w sobie dużo witaminy A. Jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach, zatem ma możliwość kumulacji w organizmie kota. Jej nadmiar prowadzi do powstawania nieprawidłowych zmian rozrostowych w układzie kostnym, szczególnie w kręgosłupie. Hiperwitaminoza osłabia ich strukturę i hamuje wzrost, przez co jest szczególnie groźna dla młodych organizmów i zaburza prawidłowy rozwój kociąt. Oprócz tego często występuje pogorszenie jakości skóry i wytrzeszcz oczu. Koty dotknięte hiperwitaminozą są osowiałe i nie mają apetytu.  

    Okazjonalne podawanie wątróbki w formie przysmaku nie wywoła hiperwitaminozy. Jeśli jednak stanowi ona podstawę żywienia lub często pojawia się jako samodzielny posiłek, może doprowadzić do problemów zdrowotnych.

    Anna Babst lekarka weterynarii

    Wątroba wieprzowa a zagrożenie chorobą Aujeszkyego 

    Chorobę Aujeszkyego diagnozuje się najczęściej u świń i dzików. Zwykle przyjmuje ona u nich postać oddechową lub nerwową, wywołuje zaburzenia rozrodu i immunosupresję. Powodowana jest przez wirusa, który przechodzi do mięsa i narządów chorych zwierząt. Drogą pokarmową mogą zarazić się psy i koty, dla których choroba jest śmiertelna. W jej przebiegu występują silne objawy neurologiczne (m.in. zaburzenia równowagi, nadmierna wokalizacja, świąd prowadzący do samookaleczeń). Nie istnieje skuteczna terapia ani szczepionka. Wirus nie wywołuje choroby u człowieka. 

    Zagrożenie dla kota może stanowić surowa wątróbka, inne podroby oraz surowe mięso wieprzowe. W diecie kota mogą się znaleźć jedynie po obróbce termicznej - wirus wywołujący chorobę Aujeszkyego ginie w 100°C. Istotne jest, aby mięso i wątróbkę gotować dokładnie - tak by wewnątrz nie zostały surowe fragmenty. 

    Wątróbkę drobiową czy wołową z pewnego źródła można bezpiecznie podawać w formie surowej. 

    Oceń artykuł

    Ogólna ocena: 0,0 | liczba ocen: 0
    0/400

    Brak komentarzy

    Nikt jeszcze nie dodał komentarza do tego artykułu.